Med krop og sjæl solidt plantet i 5000 m2 vild have på Sydlangeland, leves der med fokus på glæden ved det store i det små - i menneskeliv, i naturliv, i læseliv, i kreativt liv. Bloggen bruges til at dokumentere og dele uddrag af livet.

onsdag

"Julepopsalmer" - Korbogen

Der er noget at glæde sig til for korfolk, der holder af julemusik - primært rytmisk julemusik.

For snart udkommer en samling af fine, gamle advents- og juletekster fra Grundtvigs hænder, med de melodier Janne Wind har skrevet og udgivet indenfor de senere år, på Wilhelm Hansens forlag.

Desuden følger en CD med indspilninger af alle korsatserne, så man som korleder og korist kan øve med den. MEN CDens kvalitet bliver så høj, så det også er en glimrende gaveide til alle, der holder af skøn julemusik, og har lyst til at give nye julemelodier en chance.

Jeg har været heldig at få lov at smugkigge i manuskriptet til korbogen og har spillet og sunget det hele igennem, og det er ganske enkelt godt!



For det første kender jeg Janne Winds nye melodier til gamle salmetekster - "PopSalmer" - i forvejen fra udgivelserne, hvor teksterne var dels af Ingemann og dels af Grundtvig - se dem her, og jeg holder meget af mange af melodierne.

De gamle travere, "Et barn er født i Betlehem" og "Dejlig er den himmelblå" har længe trængt til nye toner - ikke fordi de gamle behøver at blive smidt ud, men i mange forskellige sammenhænge kunne det være dejligt at bruge andre melodier. F.eks. for at trække andre stemninger frem i teksterne, for at fremhæve betydninger i teksten, der dukker op, når der synges på andre toner og rytmer, og simpelthen for at få større glæde ved at synge dem!

Janne Wind, der også er en inspirerende korleder, og selv laver arrangementer, har lavet nogle meget bredt anvendelige korsatser til disse julepopsalmer. Det jeg især bemærker er udover at kunne synges præcis som de er noteret, også kan de brydes op i dele og bruges som musikalske "byggeklodser", og sættes sammen i forhold til hvad koret magter, hvad satsen skal bruges til og hvad man kan lide.

Satserne er for sopran, alt og tenor, og spænder fra sololed, over to- og tre-stemmighed til 4-stemmighed som det maksimale. Også disse stemmer kan korlederen vælge at "plukke" i, og vælge dem, der passer bedst til de aktuelle korister. Nogle dele er med "uh-kor", med lange toner i tertser og sekster osv, andre dele er klassisk tre-stemmighed, atter andre er modstemmer på forskellig vis.

Det er så dejligt at se den variation i satserne, for i mange andre korudgivelser ser man ofte korarrangementerne lavet meget "ensartede" (og ofte for svære for uerfarne kor), men det er bare sjovest og mest givende for kor at veksle imellem de forskellige typer af satser.

Ambitus vil erfarne korfolk nok finde er til den dybe side. Men med min erfaring som korleder for amatører, der kommer til kor én gang om ugen og ellers ikke rigtig træner deres stemmer, er at det er et perfekt valg af tonearter.

Alle disse ting gør bogen usædvanligt anvendelig, og som korleder - og især kirkekorleder, ved man at der mangler korbøger med nutidige salmesatser, der både er overkommelige og sjove at bruge, i hvert fald for kor af typen "folkekor", hvor der ikke læses noder og ikke trænes stemmer imellem korprøverne, og man ønsker sig mange flere af dén slags bøger. Bogen får derfor min varmeste anbefaling.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar