Med krop og sjæl solidt plantet i 5000 m2 vild have på Sydlangeland, leves der med fokus på glæden ved det store i det små - i menneskeliv, i naturliv, i læseliv, i kreativt liv. Bloggen bruges til at dokumentere og dele uddrag af livet.

torsdag

Må man rokke ved en myte...

Har genlæst Jens Jørgensens bog "H.C.Andersen - en sand myte", udgivet første gang i 1987. Den gennemgår historien om H.C.Andersens liv, med fokus på den fantastiske opstigning fra samfundets laveste dele til de højeste, og ikke mindst med tankerne om hvorvidt hans forældre nu også var de biologiske forældre, eller om H.C.Andersen var sat i pleje, som "uægte" barn af en affære i de adelige kredse.

Jeg føler mig tankemæssigt revet midt over, for det lyder så overbevisende. Men læser man hvad "modparterne" i sin tid skrev, så lyder de ligeså overbevisende!


Det er samtidig forbløffende så lidt man får ud af at Google efter et nyere syn på denne sag. Hvorfor har museet eller SDUs HCA-afdeling ikke lavet den faktuelle gennemgang, der ville kunne af- eller bekræfte de hypoteser, der fremsættes i bogen, og som stadig florerer og interesserer, bl.a. fordi spekulationerne fandtes rundt omkring i landet længe før Jens Jørgensens bog udkom.

Forhåbentlig er en ny generation af forskere og formidlere på vej, som evner/vil/må at se objektivt på disse ting, og ikke mindst at skelne tradition, fakta og spekulation.

Der er mange ting at tage fat i, især om han fik så meget særbehandling som det påstås, eller om andre fra samme samfundslag havde samme vilkår og muligheder. Det vil sige et samarbejde mellem en ekspert i H.C.Andersens livshistorie og en ekspert i den samme tids vilkår dels for de nederste samfundslag, hvor H.C.Andersen levede sine første 14 år, og dels for dem, der levede langt højere oppe, hvor H.C.Andersen kom ind og levede fra sit 14. år.

Jens Jørgensen, der også selv er historiker, og tidligere rektor på Slagelse Gymnasium - Slagelse, hvor H.C.Andersen selv kom til at gå i skole, betalt af sine københavnske velgørere, har meldt ud at der udkommer en større, og gennemrevideret udgave til efteråret. Angiveligt med flere og nye ting, der kan belyse og underbygge bogens oprindelige hypoteser.

Det bliver spændende at læse, synes jeg - og især spændende at opleve nutidens forskeres tilgang. Vil den endnu engang blive afskrevet som fantasifuld spekulation, eller vil man gennemgå hypotesen grundigt, så fakta og fantasi bliver skarpt adskilt - også selvom det vil kunne betyde at der kan blive rokket ved den store, rodfæstede myte om H.C.Andersen?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar