Med krop og sjæl solidt plantet i 5000 m2 vild have på Sydlangeland, leves der med fokus på glæden ved det store i det små - i menneskeliv, i naturliv, i læseliv, i kreativt liv. Bloggen bruges til at dokumentere og dele uddrag af livet.

tirsdag

"Begynder straks at strikke"

Forleden dukkede dette citat op i strømmen på Pinterest (desværre uden tydelig forfattersignatur): "Why did she make things? Well, she enjoyed it, of course, but it also somehow helped her remember who she was and where she came from".

Det var som skrevet om min farfars søster, der som 22-årig blev indlagt på åndssvageanstalten Rødbygaard i 1932, og boede der til 1936, hvor hun, sammen med en gruppe andre unge kvinder, blev overflyttet til afdelingen "Fælleshaab", i Kustrup ved Middelfart, hvor hun boede til sin død - i alt 60 år.

At hun var åndsvag i den definition man havde i 1932 er der ingen tvivl om. Men hun var det ikke i vor tids definition.

Da jeg for nylig for første gang nogensinde så den overraskende korte journal fra årene på Rødbygaard (2 ½ håndskrevne sider dækker de ca. 4 år), viste det sig at hendes håndarbejde var nævnt hele 3 gange:

Allerførste notat ved adkomsten lød:
"Begynder straks at strikke, uldtrøjer og lignende, af ret pæn kvalitet."

Senere notater:
"Har fået noget privat arbejde, broderi (kontursting, juleløber), som hun tager sig af tidligt og silde."
og
"Overført til afd. H efter at have været på ferie og at have været meget urolig. Straks efter flytningen fredelig. Væver og strikker og syr.

Efter hendes død var jeg var med til at gennemgå hendes ting, et stykke hvidt lagenstof fyldt med farvestrålende broderier dukkede op. For de andre slægtninge der ryddede op, var det bare noget sært noget, der skulle smides ud, men jeg fik fat i det, bredte det ud, og en verden af figurer åbenbarede sig. Det var endda afsluttet med en fin kant, og hun havde broderet sine initialer i det ene hjørne:



"Why did she make things? Well, she enjoyed it, of course, but it also somehow helped her remember who she was and where she came from".

Jeg tror på at hun nød at lave dette broderi, men jeg tror også på at det hjalp hende med at huske hvem hun var og hvor hun kom fra. Se bare nærmere på disse detaljer: 


Hun kom fra gartneriernes by, Stige, hendes ældre søster blev tidligt gift ind i en gartnerfamilie og de videreførte slægtens gartneri - og hun broderede et drivhus og en trillebør fuld af blomster:


Stige var også en fiskerby, hendes far ernærede sig som fisker, og han stammede fra Strynø, havde været sømand i sine unge år, som mange i slægten før ham - og hun broderede et skib:


Hun broderede også dyr, som hun holdt så meget af. Men først og fremmest gør menneskene hun broderede, indtryk. Hvem er de? Drømmepersoner? Virkelige portrætter?







Men hun kunne, som nævnt i journalen, også lave det fineste, korrekte broderi, og jeg har arvet en mappe, der indeholder en samling af de fineste "prøveklude" med de fineste broderisting og lidt hækling, som de færreste sådan bare lige sætter sig og laver nu om dage:







Erklæret åndssvag, efter sin ungdomstids målestok.

Efter vor tids målestok hørehæmmet og traumatiseret, først af tabet af sin mor, siden af opvækst i fattigt og primitivt miljø og ikke mindst af en hændelse i ungdomsårene, der førte til hospitalsindlæggelse for blødning fra livmoder.

Mon det nutidige samfunds mange sikkerhedsnet på nuværende tidspunkt er stærke nok til at sikre at der diagnosticeres korrekt, så livslang indespærring - konkret eller i regler (og familiespind) - på grund af fysiske og psykiske udfordringer, ikke fortsat sker?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar