Med krop og sjæl solidt plantet i 5000 m2 vild have på Sydlangeland, leves der med fokus på glæden ved det store i det små - i menneskeliv, i naturliv, i læseliv, i kreativt liv. Bloggen bruges til at dokumentere og dele uddrag af livet.

tirsdag

Grundtvigsalmer revitaliseret



Er begejstret for denne bog! 

Skønne, moderne melodier til en god stak Grundtvigdigte, en del i forvejen kendt og brugt som salmer. Endda også nogle af de allermest kendte og elskede.

Men tro mig, nogle af disse melodier gør kun de gamle tekster endnu mere elskelige. 

Janne Wind, hedder den frygtløse komponist. Sanger og korleder er hun også, og har helt tydeligt flair for hvad en moderne, sangbar melodi skal kunne. Med lækre rytmer og lækre harmonier, der gør salmesang til en helt ny oplevelse, der giver smil på læben og glæde i hjertet.

Den signede dag, Det er så yndigt at følges ad og Dejlig er den himmelblå er alle prøvet for første gang i den forgangne uge med korsangere - de elsker dem!



Jeg elsker dem!

Det bør fremhæves at der er fyldige noter til alle sange. Om Grundtvigs tekster og komponistens egne tanker om tekst og melodi og samspil imellem disse. De er også værd at bruge tid på at læse. Det er ikke ofte man har mulighed for at få sådan et kig ind i en sangkomponists "værksted" og tanker. 

Bare ærgerligt at melodistemmen ikke konsekvent er taget med i alle klaversatserne. De er generelt både lækre og spændende at spille, også her tages den klassisk skolede organist mange nye spændende steder hen, i såvel rytmisk som harmonik. Tak for det! 

Men altså, når man skal akkompagnere til fællessang, hvad der vel ganske ofte vil være formålet med sådan en bog? - så er det helt afgørende at melodilinjen også er der, lige til at spille. For mig bliver det noget bøvl at forsøge at få den derned imens jeg spiller, så jeg kommer til at bruge noget tid på at skrive den ind til de sange jeg vil bruge. 

Elsker at denne bog er lavet med spiralryg - i modsætning til den første med Ingemanns tekster (hvor der altså også er mange skønne melodier!), der hele tiden klapper sammen og falder ned, hvis ikke den udstyres med et hav af tøjklemmer! Spiral til nodebøger er den eneste fornuftige løsning, for det er altså bare så praktisk når noder kan blive stående på nodestativet imens man spiller dem.



Glæder mig voldsomt til at lære alle melodierne godt at kende, og ikke mindst at lære dem videre til andre, der også er glade for fornyelse af dansk salmesang.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar