Med krop og sjæl solidt plantet i 5000 m2 vild have på Sydlangeland, leves der med fokus på glæden ved det store i det små - i menneskeliv, i naturliv, i læseliv, i kreativt liv. Bloggen bruges til at dokumentere og dele uddrag af livet.

fredag

Haydn

At spille musik er langt henad vejen en neurologisk proces, for man skal have fuld kontrol over sine bevægelser, så man rammer tangenter, streng eller trommeskind præcis som man vil og skal. For blæsere skal der også være fuld kontrol over mund- og læbestilling.

Denne fysiske kontrol over særlige muskelgrupper skal øves regelmæssigt for at niveauet holdes, ellers forfalder evnen og man bliver simpelthen dårligere! Som det er tilfældet for såvel fodboldspillere som dansere og alle andre, der er afhængige af præcis muskelkontrol- og styrke.

Til tider kan det føles som en lidt træls proces, men kunsten er at finde musik til formålet, som man  samtidig holder af at spille, og som også giver mulighed for at træne andre musikfaktorer samtidig - harmonisk bevidsthed (i denne sammenhæng forstået som bevidsthed om harmoniers sammenhæng), form, toneansats, dynamik og ikke mindst det uforklarlige fænomen "musikken" i musikken... - f.eks. hvordan en melodilinje skal formes - i sig selv, i forhold til de andre linjer, og i forhold til resten af stykkets karakter.

Det er til enorm glæde for denne organist, der trængte til at give fingerfærdighederne en finpudsning af kontrol og visse fingre en koncentreret træningsindsats (for især 4.fingrene = ringfingrene, har det med at blive slappe og upræcise, og det er typisk også dem, der er de sværeste at træne og vedligeholde styrke og selvstændighed i) at genfinde Haydns klaversonater, hvoraf nogle stykker blev grundigt terpet igennem hos min gamle klaverlærer, Niels Prahl, for snart mange år siden, ved hans lækre Bösendorferflygel i hjemmet i Paarup.

Dén træning er et godt fundament dels at tjekke den neurologiske status - d.v.s kan de samme sonater spilles cirka så præcist og virilt som for 35 år siden, og kan de sonater, der ikke er gennemterpede for 35 år siden også spilles tilfredsstillende?


Derudover er der, for denne node- og tangentelsker, bare SÅ meget ren læse- og spilleglæde i Haydns klaversonater!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar