Med krop og sjæl solidt plantet i 5000 m2 vild have på Sydlangeland, leves der med fokus på glæden ved det store i det små - i menneskeliv, i naturliv, i læseliv, i kreativt liv. Bloggen bruges til at dokumentere og dele uddrag af livet.

mandag

Ankors Amulet

Godt 7 ½ år gammel, meget træt og ked af det efter skole?

Herfra anbefalet kur (hvis barnet, som mit, altså er til fantasy og tåler gys og gru... - hvilket jeg ikke elv gjorde i hans alder!): at sætte sig og læse "Ankors Amulet"!


Eller rettere spille... - for bogen er også et spil. Man skal bruge en 20-sidet terning (eller en terning-app), papir og blyant, og så ellers holde tungen lige i munden for at holde styr på antallet af pust i astmasprayen (for den person man er i spillet/historien er afhængig af sin astmaspray, en dejlig jordnær detalje midt i al fantasien), mad, penge, genstande, våben og ikke mindst exoplasmapoint... - d.v.s. en slags livskraft, som det viser sig både at kunne være en fordel og en ulempe at have meget af!

Historien er delt op i 399 afsnit, som man hopper rundt i ved at svare på spørgsmål, ved at slå med terningen, eller ved at foretage valg - nogle gange baseret på hvad man tidligere har læst og nogle gange helt tilfældige valg. På den måde bliver historien mere eller mindre ny hver gang man læser den.

Første gang jeg læste den med min søn varede den kun 20 minutter, for vi traf nogle virkelig dårlige valg! Men så var vi i gang og havde lært en masse og anden gang varede historien 3½ time. Vi var begge totalt opslugt og havde næsten ikke tid til at holde de nødvendige drikke- og tissepauser!

Det er en uhyre fængende historie, en rejse imellem "virkeligheden", en fascinerende og skræmmende "mellemverden" og selveste "dødsriget" - hvis ellers man klarer sig så langt, for det kan nemt gå galt! For sønnen er også de mange og meget forskellige personer, figurer og væsner noget af det bedste ved historien - udover valgene og de ting man skal holde styr på.

Og tænk, den historie vi læste sluttede med at en venlige ulv, som hovedpersonen blev herre over i det forløb vi læste, stod og ventede ude i virkeligheden, klar til at følge sin herre hvor som helst, og så står der: "For første gang i årevis er du ikke bange for at støde ind i nogen af skolens bøller. De kan bare komme an." Sønnen faldt i søvn med ønsket om selv at kunne blive herre over en venlig ulv, som kan gå med i skole...

Bogen er perfekt for det halvstore (+/-) skolebarn, (der måske trænger til en pause fra skærm!), og som kan fanges af en god fantasyhistorie. Den kan læses alene, sammen med kammerater, hvor man skiftes til at vælge/slå med terning, eller i familien, hvor den lukker op for mange muligheder for gode snakke, gys og endda lidt grin midt i det hele.

Det er også den helt perfekte sommerferiebog, til skyggetid når solen brænder for hårdt eller i regnvejr, hvor ludo nok kan blive en anelse for kedeligt for nogle af os...

Og læg nu mærke til at man, i modsætning til en "almindelig bog", på grund af de mange valg og terningens tilfældighed, læser en ny version af historien hver gang. Dét i sig selv kan jeg høre på min egen søn, er spændende at tænke over og tale om - hvad mon der sker næste gang vi læser den...

"Ankors amulet" er skrevet af Linea Bjerrum Nielsen, udgivet 2017 på forlaget "Tværveje".

Vi glæder os meget til at læse mere fra hendes hånd, og håber at denne bog kan være med til at starte en hel bølge af udgivelser af denne slags bøger!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar