Med krop og sjæl solidt plantet i 5000 m2 vild have på Sydlangeland, leves der med fokus på glæden ved det store i det små - i menneskeliv, i naturliv, i læseliv, i kreativt liv. Bloggen bruges til at dokumentere og dele uddrag af livet.

mandag

"Tolv af Egmoses bedste salmer"

Samlingen ”Tolv af Egmoses bedste salmer” er netop udgivet på forlaget ”Dansk Sang”. Samlingen er et udvalg af de mange melodier organist og komponist Willy Egmose har skrevet i tidens løb, og komponisten har selv foretaget valget. Den ældste melodi er fra 1992, den nyeste fra 2015.

I forordet har Willy Egmose fået lov til at fortælle lidt om sin arbejdsproces, og også fortælle om baggrunden hver salmes tilblivelse. Det giver udgivelsen en stor værdi at man på den måde får lov at møde komponisten selv.

Willy Egmose er kendt af de fleste kirkefolk, som den helt store frontkæmper i fornyelsen af den danske salmesang, med den store, rytmiske salmebog, der var intet mindre end en kulturhistorisk milepæl, ”Salmer og sange i skole og kirke”, som et hovedværk.

I Egmoses melodier mærker man tydeligt at han igennem næsten hele sit liv har haft jazzklaver som fast følgesvend, og man mærker det både i rytmik og i harmonik. I salmen ”Nu slår glæden ud med hånden”, med tekst af Iben Krogsdal, møder den jublende pinseglæde Egmoses musikalske legebarn i en dansende glad melodi, der flere steder allerede er på det faste repertoire af pinsesalmer.

Ved gennemspilning på orgel dukkede en perle op, som jeg ikke havde fundet interessant ved klaveret, nemlig salmen ”Du fylder mig med glæde”, der har tekst af Holger Lissner. Her møder vi en anden side af Willy Egmose, nemlig den dansk/norske folketone, som faktisk gør sig rigtig godt på kirkeorgel.

Fem af salmerne er med tekst af Lars Busk Sørensen. Det er slående så særlig god en kemi der er imellem netop disse to herrers ord og toner, og jeg elsker deres salmer! Melodierne smyger sig med en sjælden inderlighed, indføling, ja nærmest omsorg omkring ordene, som får tekst og melodi til at smelte sammen til helstøbte salmer, som det falder nemt og gør godt at synge.

Alle melodier er noteret både med melodilinje og becifring, og med klaversatser, der ligger godt i hænderne. Som altid hos Dansk Sang er det professionelt og brugervenligt sat op, og forlaget bør roses for fortsat at bidrage til at forny den danske salmetradition.

Skrevet til fagbladet "Organisten.org", 2016. Nodebogen er stillet til rådighed for anmeldelse af "Organistbladet".

Ingen kommentarer:

Send en kommentar