Med krop og sjæl solidt plantet i 5000 m2 vild have på Sydlangeland, leves der med fokus på glæden ved det store i det små - i menneskeliv, i naturliv, i læseliv, i kreativt liv. Bloggen bruges til at dokumentere og dele uddrag af livet.

mandag

Tilfældets begivenhedsstrøm

1, Lyttede i foråret på motionsgåture til Jesper Wung Sungs gribende og rystende bog: "En anden gren", der udkom 2017, og er fortællingen om hans oldefar, der kom fra Kina til Danmark for at blive udstillet i Tivoli. En i vor tids perspektiv så ubegribelig grusom handling, og undren over hvordan dette fænomen mon blev til opstod, men tanken ikke forfulgt.

2, Besøgte denne sommer en Zoo i Hamburg, "Hagenbeck Tierpark", grundlagt af dyrehandleren Carl Hagenbeck. Stor oplevelse, blev grebet af dyreparkens og grundlæggerens historie, der blev vist i store træk med gamle fotos på plancher opsat i dyreparken. Måtte vide mere og købte i souvenirshoppen en biografi med hjem - opsat på at læse den, trods nødvendigheden af en ordbog i hånden!


3, Besøgte denne sommer et kvalitetsbogssvulmende loppemarked (læs indlægget her: "Åndelig arv", og her lå Carl Hagenbecks og hans brors erindringsbøger, i dansk oversættelse. De kom med hjem!



- og de vidner på mange måder om ganske andre tider. John Hagenbecks erindringer har f.eks. været biblioteksbog, og bærer dette mærke:


4, Læser med stor fascination som den første Carl Hagenbecks erindringer, der primært foregår i sidste del af 1800-tallet. Og nyder ord som "pakkasser", "skuelystne" og ikke mindst "entusiasmeret" - læsningen er sprogligt i sig selv en stor oplevelse!



5, Men så, allerede på side 46 dukker et kapitel op med titlen "Folkeudstillinger", og Carl Hagenbeck beretter ligefremt om hvordan det "faldt i hans lod" først af alle at indføre "folkeudstillinger i den civiliserede verden".



Ser frem til at læse kapitlet færdigt og måske nå frem til forståelse af dette indlægs punkt 1 - hvordan i alverden kunne man dog finde på at udstille mennesker, hvilke tanker lå bag, under og efter?

***

Har ingen anelse om hvorfor hele denne dyreparkshistorie rammer mig så dybt, og giver så stor genklang i mit indre. Må blot konstatere at den gør og følge driften til dørs. Måske dukker forklaringen op?

Og måske kommer vi tilbage til Hagenbeck Tierpark igen engang? Jeg elskede i hvert fald at være i dén dyrepark! Her sønnen og bloggeren i den karakteristiske portal, denne sommer, 2018.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar