Med krop og sjæl solidt plantet i 5000 m2 vild have på Sydlangeland, leves der med fokus på glæden ved det store i det små - i menneskeliv, i naturliv, i læseliv, i kreativt liv. Bloggen bruges til at dokumentere og dele uddrag af livet.

mandag

Salmens væsen

Når man arbejder med salmer, og især når man af og til anmelder samlinger af salmer, så dukker der tre helt fundamentale spørgsmål op:

1, "Hvad er en salme?" Eller sagt på en anden måde - "Hvordan kan man se at en sang er kristen?" Altså hvis der ikke eksplicit står "Jesus" eller "Kristus" (- og selvom det står der, så er der jo ingen garanti for at konteksten indikerer at det er en decideret kristen sang...) Jeg kender desværre ikke svaret!

2, "Hvis er salmerne? - Præsternes eller menighedens?" Det er præstens indiskutable ret og pligt (medmindre retten gives videre til en anden, f.eks. organisten eller kirkesangeren) at vælge hvilke salmer, der skal synges til en gudstjeneste/højmesse. (Til kirkelige handlinger vælger præsten sammen med de berørte parter, d.v.s. pårørende, brudepar, dåbsforældre.) Præsten vælger salmerne, så de passer til dagens tekster, og evt. højtid eller årstid. Men helt grundlæggende - til hvis gavn findes og synges salmerne? Er salmerne primært til for forkyndelsens skyld, d.v.s. en slags belæring fra præst til menighed? Eller er/kunne salmer også tænkes at være til for at menigheden kan vende sine tanker og følelser mod Gud/Jesus - det højere, det man ikke forstår eller oplever i glimt eller fuldt ud forstår... - og uanset hvad, føler et behov for at udtrykke tanker og/eller følelser hen imod? Heller ikke her kender jeg svaret.

3, "Hvorfor skal salmerne stå så alene i alle gudstjenester og i kirkelige handlinger?" For virkeligheden er jo den, at ingen forklarer hvad de der salmer handler om og hvorfor de er valgt. Man sidder helt alene med salmen og skal selv forsøge at forstå og finde mening - selv i mange hundrede år gamle salmer forventes det at dén opgave klarer kirkegængeren selv. Men nej, det er ikke alle der klarer det selv. Heller ikke vi, der arbejder med det - vi må ganske ofte ty til opslagsværker, og end ikke dét er altid nok, især ikke hvad gamle salmer angår. Og hvis salmerne fortsat skal stå så helt alene i kirken, hvorfor så ikke bruge salmer i så enkelt et sprog så vi er sikre på at så mange som muligt har en chance for at forstå dem?" Altså give folk en chance for at forstå hvad der foregår? Også her mangler jeg stadig et svar...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar