Med krop og sjæl solidt plantet i 5000 m2 vild have på Sydlangeland, leves der med fokus på glæden ved det store i det små - i menneskeliv, i naturliv, i læseliv, i kreativt liv. Bloggen bruges til at dokumentere og dele uddrag af livet.

onsdag

"Årets gang"

En broget blanding af årstidssalmer er nu udkommet.

”Årets gang, 23 årstidssalmer af elleve digtere og elleve komponister”, udgivet af Unitas Forlag oktober 2015, redigeret af Holger Lissner, kr. 98,-. noteret med både melodilinje og becifring, og klaver/orgelsats under.

Denne samling er en fortsættelse af Holger Lissners arbejde med at samle salmedigtere og salmekomponister omkring en konkret opgave. Tidligere har kun salmedigtere været samlet til gensidig inspiration og kritik, denne gang har også komponister været samlet.

Da det er en udgivelse med salmer, og det langtfra er alle kirker der har klaver, eller hvor klaver må benyttes i gudstjenesten, må man som organist kunne forvente at satserne kan spilles på orgel, (og læres indenfor den tidsramme der er til forberedelse!) hvorfor ellers lave dem? Desværre er kun 9 af salmerne fuldt ud noteret i den traditionelle, firstemmige koralsats. Flere mangler enkelte toner undervejs for at blive til en spilbar, firstemmig sats, og man undrer sig over at de ikke bare er sat ind fra start? Andre satser har flere toner, og enkelte satser er det slet ikke muligt at spille på orgel.

Det undrer, fordi mange af komponisterne er uddannede organister, og fordi komponisterne samledes for at debattere opgaven. Har man ikke talt om noget så grundlæggende som at det skal være spilbart for organister? Jesper Gottlieb, der har sat noderne, bidrager selv med to vellykkede melodier, som begge er perfekt noterede og særdeles spilbare, så det tyder på at være et aktivt valg fra de enkelte komponisters side. Det er bare ikke frugtbart, set fra min orgelbænk.

Men hvordan er salmerne så? Nogle er dejlige! Jeg har prøvet efterårssalmen ”Byen er vågnet”, med en fællessangsgruppe, der straks elskede både melodi og tekst, og der er 7 andre jeg vil præsentere dem for igennem det kommende år. Hvad tekster angår glæder det mig især at der nu findes salmer der behandler efterår og vinter uden den tunge parallel til menneskets egen død!

Én salme bryder især traditionen, men på en så charmerende måde, så man må ønske at alle organister får adgang til klaver i gudstjenesten, nemlig glædesudbruddet ”Dette gavmilde liv” af Iben Krogsdal og Caroline Borello Lerche, dén kommer mit kor til at synge til foråret!

Desværre ser jeg en overordnet tendens i tiden til at overkomplicere både melodi, harmoni og sats. Man glemmer eller tilsidesætter kirkegængerens grundvilkår: at man skal kunne synge med første gang man hører salmen. Men samlet set er forsøget på at forny årstidssalmen i en vis grad lykkedes. 

Skrevet til fagbladet "Organisten.org", 2015. Nodebogen er stillet til rådighed for anmeldelse af "Organistbladet".

Ingen kommentarer:

Send en kommentar