Med krop og sjæl solidt plantet i 5000 m2 vild have på Sydlangeland, leves der med fokus på glæden ved det store i det små - i menneskeliv, i naturliv, i læseliv, i kreativt liv. Bloggen bruges til at dokumentere og dele uddrag af livet.

tirsdag

Mønsterbryder?

Hvordan mon begrebet mønsterbryder egentlig defineres?

Er man mønsterbryder når man ved indædt kamp får taget uddannelse, får fedt job, god løn, og bruger sine penge på hus, bil og tøj af god kvalitet? Altså så man fremstår anderledes end man gør i det miljø man kommer fra?

Eller er man mønsterbryder når man er dén generation, der bevidst forsøger at bryde de psykologiske mønstre, der har hindret slægtens mange fortidige led i at rejse sig af skidtet, så fremtidige slægter ikke skal kæmpe for at få det, der defineres som et godt, sundt liv med overskud til at være et godt menneske?

Wikipedia svarer:

"En mønsterbryder er et menneske, som bryder ud af den sociale arv og opnår en højere social status end forældrene: ved bedre uddannelse og beskæftigelse, eller ved kæmpe mod et negativt træk i familien. På svensk hedder en mønsterbryder et mælkebøttebarn – en metafor om den vanskelige opgave med at bryde den negative sociale arv.

Med andre ord: begge dele gælder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar