Med krop og sjæl solidt plantet i 5000 m2 vild have på Sydlangeland, leves der med fokus på glæden ved det store i det små - i menneskeliv, i naturliv, i læseliv, i kreativt liv. Bloggen bruges til at dokumentere og dele uddrag af livet.

søndag

"Lutherrosen"



Salmer for kirkevante

Første del af en stort anlagt reformations-udgivelsesserie fra FUK og Mixtur består af 17 nye salmer. I melodibogen er kun omkring halvdelen af salmerne forsynet med en orgelegnet sats.

Af Lykke Dahl Chetronoch

I anledning af 500-året for reformationen har Folkekirkens Ungdomskor og Forlaget Mixtur udgivet en samling med 17 salmer. Titlen er “Lutherrosen” og refererer til Martin Luthers personlige segl, der også bruges som logo for denne samling.

Der udgives dels en salmebog med tekster og melodilinjer med becifringer, og dels en melodisamling med klaver/orgelsatser. Senere udkommer to korantologier og en tekstbog med essays, der behandler salmesangens og kirkemusikkens aspekter i forhold til reformationen. Hele serien vil blive præsenteret ved en udgivelsesfest 4. februar 2017 i Vartov.

Luther mente, at alt i gudstjenesten skulle foregå på modersmålet for at markere den direkte forbindelse mellem menneske og Gud. Med udgangspunkt i Luthers tanker har vi en forventning om at rumme alle mennesker i søndagens gudstjeneste. Men kan og vil vi det?

Det var spørgsmålet, der dukkede op ved gennemspilning og -læsning af denne udgivelse. For de fleste folkekirkemedlemmer vil mange af salmerne nok være forholdsvis vanskeligt tilgængelige. Men Kirkevante, der har stor erfaring med salmesang, og som har en forforståelse af kirkens tradition og tænkning, vil formentlig møde mange af disse salmer med stor interesse og glæde.

TRE FAVORITTER

Der ligger mange muligheder i materialet for aktiviteter i sogne, der har god og regelmæssig kirkegang. "“Herre vi tror” (Lisbeth Smedegaard Andersen) og “Ti bud er Sinai-lovens tal” (Holger Lissner) er begge katekismussalmer, skrevet dels over den nikænske trosbekendelse og dels over de ti bud, og derfor oplagte at sammenholde med teksterne de udspringer af. Jeg vil selv bruge dem til fællessang. Begge har letflydende, smukke mol-melodier, som jeg vurderer læres let. Den ene er af Willy Egmose den anden af Klaus Brinch.

“Som lysår er din kærlighed” er som et poetisk åndedrag, med tekst af Arne Andreasen, hvor der desværre ikke står noget om hvilken relation teksten har til Luther. Det kan man håbe på vil vise sig i den tilhørende essaysamling. Men smuk og sangbar er den, og måske en af de eneste tekster, der ikke kræver teologisk indsigt for at forstå indholdet. Man får følelsen af at stå med åbne arme, trække vejret og lade sig fylde af det, der er større end en selv. Jesper Gottliebs let rytmiske melodi løfter og åbner ordene, heldigvis uden at man slipper jordforbindelsen!

Bogens første salme, “Når du vil”, der har tekst af Holger Lissner, vandt sammenslutningen af evangeliske kirker i Europas konkurrence om en salme til reformationsjubilæet. Den har tre melodier, og teksten er i salmebogen på både dansk, engelsk og tysk. Personligt foretrækker jeg den første melodi af Åshild Watne, der vandt sammen med teksten. Den spejler teksten så fint med sine mange viljefaste fjerdedele. Melodiens udviklingskurve er traditionelt opbygget, og det føles faktisk velgørende at blive så målrettet ført frem til nærmest at “gjalde” slutordene, der er ens i alle vers, ud: “Livet blir nyt - vi synger, vi synger”. Vi "gjalder" ellers ikke så meget i moderne salmesang, men her passer det hele så flot sammen."

MANGE KLAVERSATSER

Forlaget Mixtur har direkte til formål at udgive orgelmusik og kormusik til kirkebrug. Til trods for dette har forlaget valgt at udgive en melodibog, hvor ca. halvdelen af satserne ikke umiddelbart kan spilles på orgel, og med tendenser til at harmonisere så tæt og “spændende”, at melodien drukner, når satserne spilles på orgel.

Det er så ærgerligt at se endnu en udgivelse med nye salmer, der potentielt kan give anledning til frustration for organister, som gerne vil bidrage til fortsat udvikling og fornyelse af den danske salmesang, men som med 5-7 timer alt inklusiv til en gudstjeneste ikke har tiden til at bearbejde satserne.

Overordnet set står der en smuk og professionelt udført udgivelse klar til fejringen i 2017, som og den skal nok skal finde sin anvendelse til glæde for mange. Selv finder jeg især seks af melodierne særligt vellykkede, heraf tre med velfungerende orgelsatser, som jeg gerne spiller på orgel!

Anmeldelsen er bragt i Organistforeningens medlemsblad "Organist.org", nr. 11, 2016. Nodebogen er stillet til rådighed for anmeldelse af "Organistbladet".

Ingen kommentarer:

Send en kommentar