Med krop og sjæl solidt plantet i 5000 m2 vild have på Sydlangeland, leves der med fokus på glæden ved det store i det små - i menneskeliv, i naturliv, i læseliv, i kreativt liv. Bloggen bruges til at dokumentere og dele uddrag af livet.

torsdag

"Hvad er musik?", Forord

Når jeg sidder hjemme ved mit klaver og spiller Joseph Haydns klaversonater, P. E. Lange-Müllers sange, jazzstandards fra 40´eme eller 70´emes sange fra Vesterbro Ungdomsgård, hvad har jeg så tilfælles med rockstjemen, der står badet i spotlight på en scene i en idrætspark og synger sine nyeste hits, med symfoniorkesteret, der sidder klædt i jakkesæt og lange kjoler og spiller Carl Nielsens 4. symfoni, med fire mænd i fyrrene, der står iklædt cowboybukser, t-shirts, guitarer, bas og bouzuki og fylder et forsamlingshus med sange fra deres hjemegn og hverdagsliv, og med alle bøm i alle landets musikskoler, bøme- og ungdomsorkestre og ditto kor?

12 toner. Det er dem vi har til fælles. Uden de 12 toner kunne vi ikke spille nogen form for musik, og det er de samme 12 toner vi alle sammen bruger. Vi former dem forskelligt med forskellige instrumenter, vi sætter dem sammen på forskellige måder, og spiller dem skiftevis hurtigt og langsomt, højt og dybt, svagt og kraftigt. 


12 toner. Det er alt hvad der er at bruge af i det tonesystem vi benytter. Vist kan de genspejles i højere oktaver såvel som i dybere oktaver. Vist kan de farves af og klædes i mange instrumenters forskellige særpræg (- i vores tid yderligere forstørres, forandres og forvandles af apparater, der lever af strøm), og i præcis så mange særpræg, som der findes menneskestemmer. Men der er kun 12 forskellige toner.


Af de 12 toner skabes der musik. Ubegribeligt forskellig musik. Og af al den musik skabes der teorier og industrier, sammenhold og fordomme, kærlighed og tårer, for alt hvad der findes i et menneskeliv kan findes i musik. De færreste går igennem et liv uden at opleve et udsnit af de mange måder de 12 toner bruges på. For de fleste, som de, der hører dem, for de færreste, som de, der frembringer dem, og for de meget få, som de, der sætter dem sammen og giver dem form: tilhører, udøver og komponist.


Hvad de 12 toner har været brugt til igennem tidernes gang igennem vores verden, er samlet i musikkens historie, og hvordan de 12 toner har været brugt, er samlet i musikkens teori. lngen af delene har noget at gøre med det, der sker når de 12 toner gives fra et menneske til et andet. Det har kun de 12 klingende toner selv. Det er musik. Skabt af kun 12 toner.



Manuskriptet "Hvad er musik?" blev skrevet i årene omkring årtusindskiftet.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar